Home

Mare Vindi näitus „Nothing but Time“ Pariisi galeriis Goswell Road 22.01.2021 – 13.02.2021

Pariisis asuvas galeriis Goswell Road avatakse 22. jaanuaril Eesti avangardi klassiku Mare Vindi isikunäitus „Nothing but Time“, mille kuraator on Francesco Tenaglia. Näitus valmib koostöös Kaasaegse Kunsti Eesti Keskusega. See on Mare Vindi esimene isikunäitus Pariisis. Näitusel on väljas läbilõige Mare Vindi graafikast, alates 1970ndatest kuni uue sajandini. Oma loomingus kujutas Vint enamasti „ideaalmaastikku”. Tema töödes võib maastikku vaadelda kui sümbolit, mille kaudu väljendab kunstnik igatsust täiusliku ja harmoonilise eksistentsi järele. Vindi loodud ajatu maailm võis eksisteerida nii tulevikus kui minevikus.

Kuraator Francesco Tenaglia kirjeldabki näituse ideena ajaloo ja mälestuste subjektiivsust, mida ta Mare Vindi teostes näeb. „Meil on vaid see maailm, ja pildid, millest see koosneb, on selle hetkelise püsivuse tõestus paberil,“ kirjutab kuraator. Näitus on avatud 13. veebruarini ning sellega kaasneb trükis. Kuraator Francesco Tenaglia tutvus Mare Vindi teostega Los Angelese kunstikriitiku Andrew Berardini kirjutatud artikli kaudu Mousse’i ajakirjas („Secret gardens“, 2019). „Ma olen väga tänulik Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse juhatajale Maria Arusoole ja KKEKi tiimile võimaluse eest tutvuda niivõrd ainulaadse kunstniku Mare Vindi teoste ja tema arhiiviga,“ kommenteerib Tenaglia, „Näitus sai alguse faktist, et olen pidanud vajalikuks pidevalt Vindi teoste juurde tagasi pöörduda: neis on ühemõtteline veetlevus ja samas on neid väga raske üheselt määratleda. Ma loodan, et näitus Goswell Roadis aitab panustada sellesse, et imetabane maailm, mille Mare Vint lõi, jõuaks ka laiemasse rahvusvahelisse teadvusesse.

“Mare Vint (1942-2020) oli graafik, kes tuli kunstiellu 1960. aastate lõpul, olles üks Eesti toonase kunstiavangardi võtmefiguuridest. Kuulumata otseselt ANK kunstirühmitusse, oli ta nendega siiski tänu sõprussuhetele seotud. Esimene litotõmmis valmis Vindil 1973. aastal ja edaspidi jäigi litograafia tuši ja värvipliiatsijoonistuse kõrval tema loomingus valdavaks. Tal on olnud arvukalt isikunäitusi, nt Pori Kunstimuuseumis (1982), Eesti Kunstimuuseumis (1979), Kunstverein Sentmaring Münsteris (1998), Toompea lossi kunstisaalis (2001, koos Sirje Rungega), Hobusepea galeriis (2010, koos Vilen Künnapuga), Vabaduse galeriis (2012), Kumu kunstimuuseumis (2017, koos Jaanus Sammaga). Mare Vint osales korduvalt välismaistel biennaalidel, kuigi Nõukogude Liidus oli keelatud töid riigist välja saata. 1972. aastal võitis Vint Rijeka rahvusvahelise joonistusbiennaali preemia, 1975. aastal Ljubljana rahvusvahelise graafikabiennaali preemia ning aastatel 1977, 1986, 1989, 1992 Tallinna graafikatriennaali preemia. 2015. aastal autasustati Mare Vinti Valgetähe neljanda klassi ordeniga. Varasemalt on Mare Vint esinenud Pariisis ühe korra, koos Andres Toltsiga ühisnäitusel „Struktuur ja natuur“ Eesti saatkonnas (2008). Loe Mare Vindi kohta rohkem Eesti kunstnike andmebaasist.

Francesco Tenaglia (1974) elab ja töötab Milanos kriitiku, kuraatori ja õppejõuna, õpetades Milano Uues Kunstiakadeemias kunstikriitikat. Ta oli kaasaegse kunsti ajakirja Mousse peatoimetaja aastatel 2016 – 2020. Ta on kirjutanud kaasaegsest kunstist erinevatele rahvusvahelistele väljaannetele, sealhulgas Esquire Italia, Rolling Stone, Page 99, Domus, Il Tascabile, Berfrois ning kureerinud näituseid Los Angeleses, Ateenas, San Remos ja Zürichis.Goswell Road on kunstnike loodud mittekommertslik galerii ja kirjastus Pariisis, mille lõi 2016. aastal prantsuse-briti kunstnike duo Ruiz Stephinson.KKEK on vanim kaasaegse kunsti ekspertkeskus Eestis, mis on 1992. aastast tegelenud Eesti kunstnikele ja kunstiväljale võimaluste loomisega ning korraldab Eesti paviljoni Veneetsia biennaalil. KKEK osaleb aktiivselt Eesti kunstielus näituste ja teiste kunstisündmuste kureerimise ja korraldamisega ning veebiajakirja väljaandmisega.

Täname: Eesti Kultuurkapital, Eesti saatkond Pariisis, Gristel Mänd, Elnara Taidre, Ivar-Kristjan Hein, Ava ExpressFotol: Mare Vint “Telliskivimüür” (1977) Litograafia, Eesti Kunstimuuseum.

https://epl.delfi.ee/artikkel/92244861/pariisis-avatakse-eesti-avangardi-klassiku-mare-vindi-naitus

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s