Home

Kutse

Sirje Eelma Vabaduse näitus Vabaduse galeriis 5.04.-24.04.2019.

Ma pole seal kunagi käinud ja väga tõenäoliselt ei lähe ka kunagi. Ühel päeval kaks aastat tagasi, kui tütar oli koos ekstreemse reisiseltskonnaga Vene Karjalas, sain sõnumi: „Täna läheme Bottobaapasse“. No mis koht see küll on?
Google andis vastuse. Kui kirillitsas BOTTOBAAPA lugeda ladina moel, saame kentsaka sõna, aga kui lugeda seda vene keeles, saame soomekeelse kohanime VOTTOVAARA. Vottomägi.
Iidsete saami jumalate püha mägi. Suured kivid, alt nagu lihvitud, toetumas väikestele kividele ja seismas võimatul kallakul, need fotod jätsid mulle sügava mulje. Laplaste ja saamide nüüdsed alad on palju enam põhja pool ja olen seal korduvalt käinud, peamiselt Soomes ja Norras. Inari–äärne karm ja karune loodus, tundrud, kivijõed, kidur taimestik, see eriline õhk ja inimesed. Paik, kus väärtused saavad õigesse järjekorda.
Sellel näitusel on kõik „valesti“. Alates näituse nimest, ja et saami jumalate Karjala-kodu kuulub nüüd Venemaale, ja kuidas kivimürakad saavad seinal püsida, kes on lihvinud kivide alumised küljed ja asetanud suured kivid väikestele ja kuidas saab kivimägi lahkuda? Lisaks on tekitatud valeperspektiiv, kus pildirida koondub hoolimata ruuminurgast.
Tänan külalisi: Terje Ojaver – kivid, Rait Prääts – klaasobjekt redelil, Joanna Prääts & Mihkel Mikk – video, 4×4 reisiseltskond

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s