Home

5.9–19.9.2012 „Leonhard Lapini arhitektuursed joonistused“ Plate tornis

Pressiteade
Leonhard Lapini teekond arhitektina on olnud veidi varjatum kui tema ettevõtmised kujutavas või tegevuskunstis. Palju uuritud, räägitud ja eksponeeritud Lapini kohta, kes on viimased nelikümmend aastat olnud Eesti kunsti- ja arhitektuurimaastikul kui institutsioon iseeneses, pole seda ehk siiski õige öelda. Lapini kui ehituskunstniku elulugu algas 1971. aastal Kunstiinstituudi arhitektuuri eriala lõpetamisega, sellest alates on ta aktiivselt projekteerinud ja viimasel kahel kümnendil ka õpetanud tulevasi arhitekte.
Sel näitusel esitatud arhitektuursed joonistused on väike, samas selge kokkuvõte Lapini varasest loomeperioodist 1970ndatel, mil kandvaks ideeks oli vaimustus Vene konstruktivismist ja üldisemalt 20. sajandi alguse avangardidest. Lapini jaoks on arhitektuuri kunstiline väljendus joonistuse või graafilise lehena ainult üks etapp ehituskunsti sünnis. Arhitektuur algab kõige abstraktsemast vormist – sõnast, filosoofiast, mis liigub edasi paberile ja saab hea õnne korral ka valmis ehitatud. Viimane pole Lapini järgi kvaliteetse arhitektuuri tekkeks kohustuslik, sest kui kahes esimeses järgus on looja suhe loominguga vahetu(m), siis projekti realiseerimisel on vaja teha järeleandmisi, mis pole talle vastuvõetavad: „Hea ehitamata arhitektuur on parem kui halvasti ehitatud arhitektuur.” („Arhitektiks olemine”, 1994)
Näitusel eksponeeritud tööde seas leidub nii lennukamaid ruumilisi ja linnaehituslikke kontseptsioone kui ka konkreetsete majade projektidega seotud joonistusi, üdini lapinlikke elamute aksonomeetriaid ja näiteid tuntud „Masin-arhitektuuri” sarjast. Lapini suure hulga monumentide ja arhitektoonide kavandite hulgast on esitatud kaks („Õhkutõusev arhitektoon”, 1973; „Arhitektoon Pärnusse”, 1976). Arhitektoonid on objektid, millel on kokkupuutepunkte nii kunsti kui ka arhitektuuriga, kriipsutades alla konstruktivismi mõjusid tema tolle perioodi loomingus. Näituse kõige hilisem töö – „Eesti arhitektuurisajandi male”, 1986 – kuulub juba järgmisse loomeperioodi, mil 1970ndate radikaalset avangardisti on postmodernismi mõjud pannud ajalukku tagasi vaatama ja esitama 20. sajandi Eesti arhitektuuri üldpilti. Malelaual on esitatud Lapini nägemus ehituskunsti panteonist, kuhu klassikute kõrval (Karl Burman, E. J. Kuusik, Herbert Johanson jt) kuuluvad ka nn Tallinna kooli arhitektid, Lapini enda sõpruskond.
Näitus Plate tornis on Vaal galerii iga-aastane eriprojekt (varem oleme esitlenud Siim-Tanel Annuse, Vive Tolli, Jaan Klõšeiko ning Tõnis Laanemaa loomingut), mille eesmärk on teadvustada Tallinna vanalinna üht ainulaadset ja seni vähe kasutatud ajaloolist hoonet võimaliku näitusepaigana.
Sissepääs tööpäevadel kell 10-12 ja 18-21 ning puhkepäevadel kell 12-18.
Lisainfo:
Vaal galerii
6810 871
5302 8766

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s